Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ; çocuğu biyo-psiko-sosyal yönden değerlendirdikten sonra eksikliklere yönelik program oluşturup uygulayan sağlık hizmeti dalıdır .
 
Fizyoterapist çizilen programla çocuğun hedeflenen seviyeye gelmesine yardımcı olurken , hareket paternlerinde oluşabilecek yanlışların düzeltilmesi , verilen uyarıya(girdiye) doğru cevap (çıktı) oluşturabilmesine zemin hazırlar .
 
Fizyoterapi ve rehabilitasyon’da çocuk biyo-psiko-sosyal model ile gelişimini hedeflenen doğrultuda tamamlarken sosyal çevrede maruz kalacağı zorluklara nasıl uyum sağlayacağını öğrenir ve psikoloji yönetmeyi öğrenir.
 
Uygulama alanları
Down sendromu
Cerebral Palsy (CP)
Musküler  distrofiler
Brachial  Plexsus
Spina Bifida
Konjenital anomaliler (PEV ( Pes Ekinovarus) )
Postür ve yürüyüş bozuklukları
Tortikollis
Hidrosefali, Mikrosefali
Poliomyelit
Nöropatiler
Kafa travmaları

Tedavi yöntemleri

-NDT/Bobath Yöntemi (Anormal hareket patenlerinin inhibe edilmesi ile normal hareket patenlerini kolaylaştırmak amacıyla kullanılır.)
 
-CIMT (Kısıtlayıcı zorunlu hareket tedavisi)
 
Çocuklarda etkilenmiş ekstremitenin performansını artırmak amacıyla az etkilenmiş tarafın aktivitesini sınırlandırılması esasına dayanmaktadır.
 
-Denge- koordinasyon eğitimi (Statik, dinamik dengenin artması ve bunu koordine edebilmek için uygulanır.)
 
-Kuvvetlendirme egzersizleri (Kas performansı ve fonksiyonelliği arttırmak adına uygulanır.)
 
-Postür egzersizleri
 
-Kinezyolojik bantlama (Mekanik düzeltme ile eklem çevresi kas dokusuna destek olarak eklem stabilitesini arttırmak ve eklem hareketlerini kolaylaştırmak için uygulanmaktadır.)
 
-Elektroterapi yöntemleri (Bireyin ihtiyacına uygun olarak zayıf olan kasların kuvvetlendirilmesi , gergin olan kasların gevşemesi için uygulanır.)
 
-Vertikalizasyon (Spastisiteyi inhibe etmek için pasif bir pozisyonlama ve orta hattı sağlamaya yönelik çalışmalardır.)
 
-Ortezleme ve yardımcı cihaz kullanımı